Sep 16 2016

Tv-avgiften – hade det gamla DDR-systemet några fördelar?

Ok, att man inte ska behöva betala tv-licens för att man har en dator har vi ju klarlagt, och idag är det hela på vissa sätt passé – de flesta använder ju ändå SVTs playtjänster.

Frågan är dock vad det gamla DDR-systemet haft för fördelar? Man kan ju hävda att SVT, som likt BBC är ett public service-bolag, kanske håller sig aningen mer unbiased vad det gäller politik osv – att de håller sig objektiva. Detta kan dock, särskilt idag, diskuteras. Det är inte alltid gammelmedia verkar ge en helt opartisk bild av verkligheten, och inte sällan kan man tycka att reportrarna snarare kör en personlig agenda.

 

paradise_och_sant

 

En annan fördel är såklart avsaknaden av reklam. Denna har såklart inneburit att vi fått fler kanaler och bättre utbud av program. Redan i slutet påbörjade TV3 sina sändningar i Sverige – då sänt från London eftersom sosse-svenskarna inte accepterade reklam sänd “från” hemmaplan. Vem vet – utan dessa kanske vi aldrig fått se program som Simpsons, South Park osv? Däremot så står det klart – väljer man bara rätt tidpunkt på dygnet, och gärna rätt program – t.ex Paradise Hotel, så kryllar det av reklam för spelmaskiner, Vera&John, kass Tvins-infotainment osv. Infotainment var ju för övrigt det som fanns att se på tv efter kl 01:00 under 90-talet, och få glömmer nog knallen som snackade om golvmopp som gjorde det “sopa-rent”. Nej, allt var inte bättre förr..

Så, till tv-licensens försvar så har det faktiskt vissa fördelar.